Wat is er te doen in Paesens-Moddergat

paesens-vanaf-Peazemerlannen
Peazemerlannen

  

landerijen
Landerijen
Waddentour
Waddentour langs mooie dorpen en bijzondere huizen

Wandelen

Het wad op zonder vieze voeten te krijgen

Paesens-Moddergat staat bekend om het kweldergebied achter de dijk. Tussen de dijk en de slikvelden van de UNESCO Wereld Erfgoed “de Waddenzee” ligt een prachtig natuurgebied genaamd de Peazemerlannen. Ook liggen er twee dijken die u tot 2,5 kilometer het wad op brengen, zonder vieze voeten te krijgen. Dit maakt deze plek extra uniek.

Rolstoeltoegankelijk

Door de verharde weg en de dijk die zo ver het wad op gaat, is dit gebied ook voor mensen in een rolstoel uitermate geschikt. De dijk heeft zowel bij Moddergat (bij het museum) als bij Paesens een helling om boven te komen. Bij Paesens is de dijk en het gebied erachter overigens het beste te bereiken.

Door de landerijen

De gebieden rondom de dorpen zijn hoofdzakelijk in gebruik voor landbouw. Hierdoor heeft de omgeving ieder seizoen een ander uiterlijk. Uren wandelplezier in een steeds veranderend landschap.

In beeld “de Waddentour”

De Waddentour is een toeristische route door de rijke historie van onze dorpen door middel van de informatiebordjes en/of GPS. De route is te volgen met de fiets, auto of te voet. Extra informatie is via een telefoonapplicatie te bekijken en via de website: http://waddentour.nl/

 

Fietsroute

Fietsen

Vanuit Paesens-Moddergat zijn verschillende fietsroutes te volgen via de fietsknooppunten van de voormalige VVV’s. Overal in Noordoost-Friesland staan borden (zie afbeelding) en zijn kaarten verkrijgbaar. Deze routes brengen de fietser op de mooiste plekjes van de provincie.

Ook kunt u fietsen huren in Paesens-moddergat bij appartementenverhuur en fietsverhuur De Buorren twa

Museum ‘t Fiskershúske
Museum ‘t Fiskershúske
molen-de-hond
Molen “de Hond”

Cultuur

Museum ‘t Fiskershúske

In het beschermde dorpsgezicht van Moddergat ligt Openlucht Museum ‘t Fiskershúske, vier oude vissershuisjes waar het verleden van de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur in leven wordt gehouden.

Expositie Wouter Koek van Egmond

Elke zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur in het Bakkerssteechje te Paesens. Wouters website.

Paesens telt één molen: ‘De Hond’ en is gebouwd in 1861.

De molen is in gebruik geweest tot ca. 1950 waarna hij in verval raakte tot die tijd had de molen de functie van Koren- en pelmolen. In 1968 werd de Vereniging ‘De Hollandsche Molen’ eigenaar. In 1977 ging de molen over naar Stichting ‘De Fryske Mole’. De laatste restauratie werd in 1995 uitgevoerd. De molen in Paesens is toegankelijk voor publiek. Tijdens aangegeven molendagen en op elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. U bent van harte welkom op de mûnewei.

De Garnalenfabriek

Aan het eind van de Mosselbankweg, dicht tegen de Waddendijk aan gelegen, ligt De Garnalenfabriek. In 1924 opgericht als Coöperatieve Garnalendrogerij door vissers uit Paesens en Moddergat. Een jaar of 20 heeft ze dienst gedaan als drogerij, daarna werd het een garage. In 2001 is het pand behoed voor de sloop en verbouwd tot vergader- en bezoekerscentrum.

Tegenwoordig is het een locatie voor debatten, lezingen, voorstellingen en concerten. Het doel is om een plek te worden waar cultuur, historie en natuur elkaar ontmoeten en tot inspiratie leiden……

Stichting Oan ‘e Dyk
Stichting Oan ‘e Dyk

Wadlopen

365 dagen per jaar wadlopen, excursies en rondritten onder deskundige begeleiding van Stichting Oan ‘e Dyk
Wadlooptochten die eventueel ook te combineren zijn met een maaltijd van waddenproducten. De wadlooptochten zijn bekroond met www.Waddengoud.nl

Verder zijn er twee horecagelegenheden in het dorp te vinden, koffie- en theedrinkerij Yke Muoi en café De Zwarte Arend.