Winternieuwsbrief Elkenien Grien

Het is alweer 2023, zou dit jaar de broodnodige versnelling brengen in de energietransitie? In deze nieuwsbrief leest u onder meer over de grootse plannen van onze gemeente.

In deze winternieuwsbrief is het motto: “Er is leven na de groei”. Dat is ook de titel van het boek van Paul Schenderling over de noodzaak van geen economische groei meer. Alle groei, ook groene groei, lijdt tot meer broeikasgasuitstoot. Er is wel een leven met meer welzijn mogelijk. De energietransitie kan versneld maar zonder economische groei.

Het 1600 woningen plan in 2023
Elkenien Grien kreeg een uitnodiging voor een informatiemiddag bij Bowinn, een kennisinstituut van bedrijven in Dokkum. Er werd uitleg gegeven door enkele ambtenaren en wethouder Bert Koonstra van Noardeast-Fryslân over een plan om 1600 koopwoningen in 2023 grondig te isoleren (label B). Het gaat om woningen waarvan de WOZ-waarde onder de € 220.000,- ligt. Dus om eigenaren met een kleinere beurs. Voor deze groep is een flinke subsidie beschikbaar, die kan oplopen tot € 5000.-

Na uitleg werd de aanwezigen, voor het grootste deel uit het bedrijfsleven, gevraagd om met suggesties te komen. Hoe kan dit ambitieuze plan kans van slagen krijgen?

Het team van Elkenien Grien heeft direct op deze vraag gereageerd. Er is een week later een plan met tijdsplanning ingediend, dat inmiddels besproken is in de gemeente. Hopelijk houdt die de vaart erin. Volgens het Elkenien Grien team zouden isolatiebedrijven al in april moeten starten met de isolatie van de 1600 woningen.

Op onze website www.elkeniengrien.nl kunt u het hele plan lezen.

Onze agenda voor de komende maanden:
-18 maart wordt een isolatiemarkt gehouden in fabriek Prins. Een aantal bedrijven hebben zich al opgegeven. De markt vindt binnen plaats en sluit prima aan op het “1600 woningen plan in 2023”. Mocht u uw woning willen isoleren, dan kunt u ter plekke een afspraak maken met een isolatiebedrijf.

-in februari begint de volgende warmtecamera actie. U of uw buren, familie, kennissen kunnen zich opgeven via het contactformulier van Elkenien Grien, te vinden op de website.

Praktijkvoorbeeld energiebesparing
In het Energiecafé kwam op een dag een oudere heer op bezoek. We hadden het over de hoge kosten van gas en wat daaraan te doen. Deze mijnheer vertelde over zijn douchetijd. Vóór het douchen keek hij op zijn horloge, ging daarna direct onder de douche staan om zich af te spoelen, deed de douche weer uit. Zijn horloge gaf 1 minuut douchetijd aan. Wij van Elkenien Grien vinden hem kampioen energiebesparing in de badkamer.

Vloerwarming bespaart 12-20% energie.
Hoe komt dat?
-door de betere warmteverdeling in het vertrek voelt het sneller “lekker warm” aan
-door de lagere temperatuur bij het plafond is er minder warmteverlies
-door de lagere watertemperatuur in het systeem werkt de cv-ketel of de warmtepomp efficiënter

Daarbij bent u af van de stofcirculatie door de radiatoren, die ook al niet fraai ogen. 

Kortom; redenen genoeg. In het Energiecafé laten wij u graag zien hoe ook in de bestaande bouw vloerverwarming snel en schoon op elke vloer is aan te leggen.

Let op! Wij hebben het nadrukkelijk over vloerverwarming met warm cv-water. Elektrische vloerverwarming raden wij absoluut af wegens het hoge stroomgebruik. 

Aanvulling op de hooikist 
In de nieuwsbrief van afgelopen zomer las u al over de hooikist. Een nieuwe variant hierop is de New Cooking Bag.

Heel veel gerechten kunt u gaar laten worden in de Cooking Bag, zoals op de foto de soep van ons teamlid Cootje.

Split airco (lucht-lucht warmtepomp) populair
Een airco gebruiken als verwarming wordt tegenwoordig veel gepropageerd. Technisch gezien zijn een airco en een warmtepomp immers broertje en zusje. En de voordelen t.o.v. de “normale” (lucht-water) warmtepomp zijn duidelijk: goedkoper in aanschaf, eenvoudige installatie en goed leverbaar. Soms een prima oplossing, maar let wel op de nadelen: 
-vooral geschikt om één vertrek mee te verwarmen, niet voor een heel huis
-het is luchtverwarming, dus luchtcirculatie in het vertrek
-kan geen douchewater verwarmen
-vanwege de toepasbaarheid in matig geïsoleerd huis kunnen de stroomkosten behoorlijk oplopen

Zorg bij elke vorm van elektrisch verwarmen er in ieder geval voor voldoende zonnepanelen te nemen om het stroomgebruik te compenseren. Wij adviseren u hier graag over.

Wilt u ons werk financieel steunen? 
Elk bedrag is van harte welkom. 
Ons rekeningnummer is: NL38 RABO 0330 1231 57 t.n.v. Stichting Elkenien Grien
Bij voorbaat hartelijk dank.

Aankomende evenementen