Sterrenkundige vertelt over de maan en de sterren boven het wad

Op zaterdag 8 juli vertelt sterrenkundige Peer Zaal (48jr) uit Ee in een Freek Vonk achtige setting alles over de wonderen van de sterrenhemel. Van interessante ontdekkingen uit de Griekse oudheid  tot de kennis van nu betreft de omvang en het ontstaan van het heelal. De avond wordt afgesloten op de dijk om de opkomst van de volle maan te aanschouwen.

De volle maan, rond de zonnewende van 21 juni, blijft laag aan de hemel staan waardoor deze bij opkomst groot en imposant lijkt. Bij dit prachtige natuurfenomeen zal Peer uitleg geven over de cyclus van de seizoenen en hoe deze vervlochten zijn met de maan. Uiteraard komen ook de sterrenbeelden voorbij. Het belooft een prachtige avond te worden en dit alles met op de achtergrond het Wad.

Voorafgaand aan dit schouwspel vertelt Peer meer over de geschiedenis van de sterrenkunde en het heelal. Ook komen de oerknal, zwarte gaten en quasars aan bod en kleinere onderwerpen zoals quarks en gluonen. Geen idee waar dit over gaat? Dan is dit de kans om meer te weten te komen over het sterrenstelsel want het geheel wordt zo vertelt dat het voor een breed publiek te begrijpen is.

Peer is sinds 2011 zelfstandig timmerman, imker en huisvader. ‘Dat ik niet meer als Sterrenkundige aan de slag ben heeft alles te maken met het feit dat ik een buitenmens ben. Ik heb niet voldoende zitvlees en voelde mij op een gegeven moment afgesloten van de natuur. Nu ik deze lezing aan het voorbereiden ben voel ik weer mijn fascinatie voor de sterrenkunde terugkomen. Het is eigenlijk een studie naar de oorsprong van ons zijn, de natuur en al het leven op aarde, ik ben dan ook super blij dat ik mijn kennis op deze laagdrempelige manier in het garnalenfabriekje weer mag gaan delen’ aldus Peer.

Peer heeft Natuur/Sterrenkunde gestudeerd in Groningen en is gepromoveerd in Amsterdam. Vervolgens heeft hij 10 jaar, tot 2011, gewerkt in het Herschel Project (Europese ruimtetelescoop) bij Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON).

Deze avond neemt Peer een bijzondere gast mee, zijn dochter Jentje. Jentje is 16 en zit in het vijfde jaar van het gymnasium. Zij vertelt een sage uit de Griekse oudheid die gerelateerd is aan een van de sterrenbeelden die hopelijk op deze achtste juli aan de hemel te zien is.

De toegang is tien euro per persoon en voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar is dit vijf euro. De avond start om acht uur en vindt plaats in het garnalenfabriekje aan het einde van de Mosselbankweg in Moddergat. Je kunt reserveren via info@garnalefabryk.nl.

Aankomende evenementen