Dei fan de Fiskerij

Op 24 en 25 juni staat het Garnalenfabriekje in Moddergat centraal tijdens ‘Dei fan de Fiskerij’ (zaterdag) en de ‘Dag van het Wad’ (zondag). De zaterdag komen, speciaal voor deze gelegenheid, de kotters WL22 en L08, voor het eerst sinds lange tijd weer dicht bij de dijk van Moddergat te liggen. Bezoekers kunnen bij hoog water met een bootje bij de kotters komen en bij laag water kun je er heen lopen. Programma ‘de Garnalefabryk’ organiseert deze dag samen met vissers en dorpsbewoners. De historie en de hedendaagse visserscultuur van Noordoost Fryslân zijn de rode draad door het programma.

Welke soorten vis wordt er gevangen? Wat voor innovatief visgereedschap wordt hiervoor gebruikt? En hoe bereid je een garnaal op zijn lekkerst? Een paar vragen die beantwoord worden op de ‘Dei fan de Fiskerij’. Daarnaast is er livemuziek van Jack Bottleneck en verschillende shantykoren, lokaal eten uit de Waddenzee en de omgeving, Wadlooptochten, een garnalenpelwedstrijd, een modeshow van Waddenwol en is er een film over de visserij te zien in een zeecontainer. Ook zijn er activiteiten voor kinderen o.a. een struintocht op het Wad en varen op een minibootje in een bassin.

Op 24 juni op ‘De Dei fan de Fiskerij’ wordt het garnalenseizoen geopend met een garnalen veiling. Om 11:30 uur worden er, voor het eerst sinds 1943, weer verse garnalen over de dijk gedragen. Gedeputeerde Sietske Poepjes en RTL4-verslaggever Frits Wester veilen de kisten met garnalen waarvan de opbrengst naar de WL19 gaat. Deze WL19 is een replica van de Aek die bij de ramp van 1883 vastgelopen en uit elkaar geslagen is op de gronden tussen Schiermonnikoog en Rottumeroog. Op dit moment wordt de Aek gerestaureerd.

Alle activiteiten vinden rondom het Garnalenfabriekje van Moddergat plaats. Dit is de uitvalsbasis voor de ‘Dei fan de Fiskerij’ en ook van de ‘Dag van het Wad’. De ‘Dei fan de Fiskerij’ moet een jaarlijks terugkerend evenement worden, tenminste als het aan Anke Bijlsma programmeur van ‘de Garnalefabryk’ ligt.

Het samenbrengen van mensen uit allerlei disciplines is één van de doelstellingen van ‘de Garnalefabryk’. Het is in dit geval bijzonder om samen te werken met de vissers uit de buurt want de vissers van toentertijd zijn de initiatiefnemers geweest van de bouw van het fabriekje. Maar liefst dertig vissers uit Noordoost Fryslân werken nu mee aan de ‘Dei fan de Fiskerij’. Het is niet toevallig dat alles in het teken staat van de vissers, want de oorsprong, weten waar je vandaan komt, kan volgens Anke niet los staan van daar waar je heen wilt.

Anke schreef samen met Klaas Laansma schreef ‘Programma de Garnalefabryk’ waarin activiteiten plaats vinden die aansluiten bij de omgeving, lokale betrokkenheid stimuleren en de trots van het Waddengebied doorgeven. Het programma loopt van 2017 tot 2021 en richt zich op de bewoners uit de omgeving, geïnteresseerden uit de provincie en daarbuiten en op de natuur- en cultuurtoerist. De twee hebben geweldige ideeën en zijn dan ook super enthousiast dat ze aan de slag kunnen! ‘Wenje en wurkje ticht by de see yn dizze omjouwing fielt as in grut foarrjocht’ besluit Anke Bijlsma.

Foto: WL22
Fotograaf: Henk Landkroon

 

Aankomende evenementen